Állatorvos válaszol: Ivartalanítás

Tisztelt doktor Úr!

Van egy másfél éves Staffi jellegű keverék ivaros szuka kutyám. Szeretném ha szocializálódna de nem jön ki más kutyákkal. Mit tudnék tenni? Nemsokára ivartalanítva lesz. Változhat a viselkedése ha már ivartalanítva lesz?

Köszönöm válaszát.


Üdvözlöm!

Igen, változhat és az ivartalanítás egy nagyon fontos kezdeti lépés ahhoz, hogy szocializálható legyen. Az ivari agressziót és rivalizálást jelentősen csökkenteni fogja, de nem mindig szünteti meg 100%-osan, főleg, ha a kutya már “belejött a szerepébe” vagyis megtanulta, hogy képes ledominálni a nála gyengébbeket. Rengeteg foglalkozást igényel az állat és mindenképpen erősítenie kell gazdájaként a legdominánsabb szerepet, különben nehéz lesz változást elérni nála.

Ahogy leírja a kutya méretét, nem árt, ha Ön is fizikailag feledzi magát, hogy a kutya érezze, hogy Önnek van ereje irányítani. A hangsúly és hanghordozás megfelelő alkalmazása is óriási magabiztosságot ad az ilyen esetekben, legyen határozott, erélyes, de közben nyugodt, sziklaszilárd. Kutyatrénerek segítenek Önnek kialakítani ezeket a tulajdonságokat, hogy rutinná váljanak. Érdemes több trénert is meghallgatni, nagyon tanulságosnak tartom az óráikat, még állatorvosként is rengeteget tudtam tanulni ilyen szakemberektől.

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté


Ivartalanított tacskó kan kutyáknak milyen összetételű étrendet (tápot) javasolnak?


Kedves Gazdi!

Kedvencének a Juliet Hipoallergén bárányos száraz kutyatápunkat javaslom. Az ivartalanított kutyosoknak valamivel kisebb az energiaigényük az ivaros társaikhoz képest. A megfelelő testsúly elérése érdekében nyugodtan adhatja az előírt javasolt mennyiségeket. Amennyiben kutyáján ennek ellenére tapintható zsírt észlelne, akkor viszont kérem, hogy 10%-kal vegye vissza kedvence napi adagját! Fontos hogy a kis teste felülnézetből egy homokórára emlékeztessen. Amennyiben a horpasztájékon nincs bemélyedés, akkor ideje csökkenteni a bevitt kalóriákat! Minden hónapban ellenőrizze kutyusa testsúlyát és akkor idejében tud cselekedni az elhízással szemben.

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté


Kedves Doktor Úr!

Fajtatiszta skótjuhász kan kutyám, Lexi 11 hónapos. Falun élünk, van egy 5 éves keverék kan kutyánk is, együtt futkároznak, játszanak, ugatnak a kapuban… 2 napja vércseppeket láttam a járdán. Tegnap a kapu elōtt kicsit nagyobb vérfolt is volt reggel a járdán, munkába induláskor vettük észre. Előtte egész éjjel a kapuban ugattak, felénk sajnos sok a kóbor kutya, hajnalban is 3 kutya volt a kapunkban, a mi 2 kutyánk pedig veszettül ugatta őket. Arra gondoltunk, hogy megsérült valamelyik kutyánk, vagy megharapták valahogy.

Nyomoztunk, s láttuk, hogy Lexinek véres kicsit a szőre a péniszénél. Utána néztünk, s olvastuk, hogy amikor ivarérett lesz egy kan, elōfordulhat ilyen jellegű probléma, s nem kell azonnal az állatorvoshoz rohanni. Tervezzük ivartalaníttatni, éppen beszéltem az állatorvossal pénteken, amikor “Vanguard plus 5” vakcinát kapott. Orvos váltáskor derült ki, hogy ez kimaradt, akkor pótoltuk. Talàn az oltás is közrejátszhat e jelenség előfordulásában? Jó kedvű, eszik is rendesen, játszik, talán a szőre kissé fakó(eddig a porban hempergés miatt gondoltam, hogy ilyen, amikor kifésülöm a vedlō szőrét, utána pár napig szép) ) Mit tanácsol?

Köszönöm szépen ha válaszol!


Kedves Gazdi!

Nézze, sajnos a kérdését fizikális vizsgálat nélkül lehetetlen érdemileg megválaszolnom. Ha nem szeretnének kiskutyákat, akkor javasolt az ivartalanítás. A leírtak alapján nem zárható ki a kisebb traumás eredetű sérülés sem. Én azt tanácsolom, hogy bízzon kezelő állatorvosa szakértelmében, illetve, ha úgy érzi, hogy mégsem vizsgálja ki alaposan kedvencét, akkor esetleg váltson állatorvost, de itt csakis az hozhat megfelelő döntést, aki kutyusát személyesen is megvizsgálta.

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté