Állatorvos válaszol: Hasnyálmirigy problémák

Tisztelt Doktor Úr!

Van egy 9 éves kis havanese kutyusom. Sajnos évek óta kűzdünk krónikus hasnyálmirigy gyulladással. Szeretném megkérdezni milyen száraztápot ajánlana, illetve van-e erre esetleg gyógyszeres kezelés,hogy javítsak az életminőségén. Sajnos már több orvosnál is jártunk de csak fájdalom csillapítót adnak neki.

Köszönöm szépen ha válaszol:
egy aggódó gazdi. K. Katalin


Kedves Katalin!

Először is javasolnék egy szakorvosi hasi ultrahang vizsgálatot, illetve egy a p-amiláz enzim és egy CRP érték meghatározást. Ha ezek valóban igazolják a betegséget és a panaszok mögött nem áll semmilyen rosszindulatú folyamat, akkor általában valóban enyhíthető diétásan is a kutya állapota. Mindenképpen állatorvosi gyógytápot kell javasoljak Önnek, melynek meg kell felelnie az alábbi paramétereknek: “low fat” és “gastrointestinal” tehát alacsony zsírtartalmú és könnyen emészthető. Fontos még tudnia, hogy hányásos panaszok esetén (ami nem ritka a hasnyálmirigy gyulladásnál) tilosak a magas rosttartalmú tápok illetve az otthon főzött zöldésges étrendek.

Javasolom emellett kutyás probiotikumok adását. Az eset bonyolultsága miatt nem ártana felkeresnie az Állatorvostudományi Egyetemet, vagy valamelyik nagyobb kisállatkórház belgyógyászatát, ahol a gyógytápot is fel tudják majd írni, ugyani ezek receptkötelesek lehetnek!

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté