Állatorvos válaszol: Gyomor problémák

Tisztelt Doktor Úr!

11 éves a Mopszom. Már hosszú hónapok óta nyalja a lábát az ágyát huzamosabb ideig. Utána krákog bokákol hörög mint aki meg akar fulladni Ilyenkor felugrik körbe forog s megint nincs órákig ilyen tünet alszik tovább. Éjjel erősebbek ezek a tünetek s kint az udvaron pedig tüsszög sokat.Tudom hogy sok a gyomor sava szed is rá gyógyszert de ezek a tünetek ezzel lehetnek össze függésben?


Kedves Gazdi!

Őszinte leszek, amiket tüneteket így leírt, sajnos több minden is állhat a panaszok hátterében, emiatt állatorvosi fizikális vizsgálat nélkül lehetetlen és szakmaiatlan lenne bármit is állítani a betegségét illetően. Az egyetlen tanácsom adott esetben, hogy mihamarabb forduljon állatorvoshoz és kérjen teljeskörű geriátriai kivizsgálást.

Ez foglalja magába elsősorban a kutya mellkasi Röntgen-felvételét minimum úgynevezett “latero-lateralis” irányból. Jó lenne 2 irányú Röntgen felvétel, de ehhez altatás szükséges, amit egy 11 éves mopsz szervezete nem biztos, hogy jól tűrne, sajnos magas ilyenkor már az altatási kockázat. A mellkasi Röntgen mellett javasolt egy szív ultrahang vizsgálat és egy teljes vérlabor is, illetve szívféreg szűrés. Ezt követően a kialakult diagnózisnak megfelelően állatorvosa tud adni gyógyszereket kedvencének.

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté