Állatorvos válaszol: Fül betegség

Kedves Doktor Úr!

Van egy vizslám 6 éves a füle be van gyulladva rázza a fejét egy oldalra tartja az orvos kivett belőle 1 kis fűszál félét kapott fülcseppet de azóta is olyan mintha szabadulni szeretne valamitől amit a fülébe érez vettem kövirózsa cseppet abból csepegtetek neki , esetleg mit tanácsol uh. röntgennel megnézetni?

Köszönöm válaszát.
H. Mária


Kedves Mária!

Egyértelmű az eset, ide fülészeti endoszkóp kell, mert sajnos óhatatlan, hogy még a legjobb állatorvos esetén is képes a toklász kisebb darabokra törni, így egyes részletek sajnos még mindig ott lehetnek valahol a hallójárat szövetei közt, amik fenntartják a gyulladást. Épp a héten jártam így magam is, hogy kettő toklászt még sikerült kivennem endoszkóp nélkül is, de a harmadik olyan mélyre fúródott a kutyában (3 egy fülben azért elég ritka…), hogy szakrendelésre tovább kellett küldenem.

A toklász az egyik legalattomosabb probléma a kutyáknál és ide most már mindenképpen profi szakorvosi segítség kell!

Küldöm az adatokat, ahol jó kezekben lesz a kutyus: Fuziovet Állatkórház, Dr. Bendzsel Dániel, https://kisallatfuleszet.hu/

Jobbulást kívánok!

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté


Tisztelt Doktor Úr!

3 éves, 30 kg labrador szuka kutyám van. kb 1 éves kora óta Önöktől rendelem a tápokat. Jelenleg Hypoallergén bárányos tápot kap. Kiskora óta szokott füvet enni, és ritkán fülgyulladása van, vélhetően ha Dunában v. a Balatonban fürdik. Surolan fulcseppel és Otodine lemosóval kezeltük, de továbbra is érzékenyek voltak a fülei. Végeztünk mikrobiológiai vizsgálatot, melynek negatív az eredménye. Az állatorvos véleménye szerint valamire allergiás. Az allergiateszt vizsgálatokat nem kívánom megcsinálni a jelentős anyagi vonzata miatt. Szoktam neki adni sajtot, 80% tartamú virslit mint jutalomfalatot, idénygyümolcsöt (alma, sárgabarack, málna), sárgarépát, uborkát (kovit is).
Mit javasol?

Várom szíves válaszát.
Kutasi Galina


Kedves Galina!

Szerencsére még rengeteg ponton elő lehet mozdítani kedvence ügyét, mielőtt a környezeti allergia panel vizsgálat lenne kötelező. Először is vásároljon kedvencének egy megbízható bolhaellenes készítményt, pl Bravecto rágótablettát a megfelelő testsúly szerint és kezelje vele állatát rendszeresen, 3 havonta. Amíg ugyanis nincs bombabiztos bolhaellenes védelem, addig kár is tovább menni az ügyben. Hagyja el az antibiotikumos fülcseppeket és használjon Otodine oldatot, felváltva Clorexyderm Oto készítménnyel a kutya állapota szerint (hogy pontosan mennyiszer, azt kezelő állatorvosától kell megkérdezni, mert ehhez látni kell a füleket). Folyamatos Surolan cseppezéssel tönkre fognak menni a hallójáratok, és multirezisztens baktériumok fognak csak kitenyészni. Nem szabad a végtelenségig kezelgetni így hallójáratot.

Amennyiben az előbbieket kiküszöbölte, akkor jöhet az étrend kérdése. A sajt és a virsli tilos egy érzékeny, allergiákra hajlamos kutyánál! A hipoallergén diéta akkor lehet sikeres, ha legalább 12 hétig szigorúan betartja azt. Máskülönben egyetlen “asztalról leesett falatka” is romba döntheti az ön próbálkozását. Figyeljen, hogy a jutalomfalatok is hipoallergének legyenek. A Friky Rovarfehérjés Nasi Fekete Áfonyával egy hipoallergén kutyakeksz ami tökéletes választás a jutalmazáshoz. A gyümölcsök, zöldségek kutyáknál csak ritkán szoktak allergiás panaszokat okozni, így ezeket 12 hét után megpróbálhatja adagolni neki, de a 12 hét kritikus fontosságú!

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté