Állatorvos válaszol: Felnőtt Kutya Tápok

Tisztelt Doktor Úr!

Múlt héten már írtam az ügyfélszolgálatnak. Nagyon régóta olvasom a hírleveleiket, nagyon szimpatikusak nekem. Nem akarom magam ismételni, de mégis írok. Gyermekkoromban már volt egy kiskutyám, akit nagyon korán elvesztettem.

Felnőttként jöttem rá, hogy a táplálás miatt. Mostani, 20 hónapos kislány goldenretriever, gyönyörű kiskutyámat, minőségi táppal etetem. Nem titkolom Orijen tápot adok neki, kölyök kora óta. Természetesem mindig a korának megfelelőt. Szépen fejlődik, gyönyörű kutyus. Ez a táp igen drága. Hasonlóan jó minőségű, de kicsit olcsóbb tápot keresek. A TED bárányos táp tetszik nekem, csak elriasztott a benne lévő rizs. Azt olvastam, hogy az egyenes út a felnőttkori cukorbetegség felé. Biztosan van benne valami, mert az embereknek sem jó.

Az Önök honlapján meg azt olvasom, hogy kell a kutyusnak, főleg a lányoknak, mert a mellrákot is meg lehet vele előzni és kell a bélfal tisztításához is. Megnyugtatna engem ezzel kapcsolatban?

Nagyon köszönöm.
H. Györgyi


Kedves Györgyi!

Ted bárányos rizses tápunk úgy van kifejlesztve, hogy megfelelő legyen a tápanyagok felszívódása és ezáltal ne okozzon túl nagy vércukorszint ingadozásokat. Ezenkívül, ha aggódik a cukorbetegség miatt, akkor javaslom, hogy napi 2 x etessen, fél-fél adagot, ezzel is segít a szervezetnek a vércukorszint egyenletességének megőrzésében. A napi kétszeri etetés amúgy is javasolt, hiszen egy golden retrievernél ezzel a gyomorcsavarodás esélyét is jelentősen lecsökkentheti.

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté


Tisztelt Dr. Úr!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a Darling száraz kutyatáp jó minőségű? Nyugodtan adhatom a kutyusomnak vagy váltsak tápot? Ha igen, milyen márkájú tápok a jók? Köszönöm!


Kedves Gazdi!

Őszinte leszek, sajnos a Darling esetén nem jók a tulajdonosi visszajelzések, amiket kapok. Valószínűleg beltartalmilag lehet vele a probléma, de ízfokozókkal ezt a hibát sok márkánál ügyesen elrejtik. Én állatorvosként mindenképpen tápváltást javasolok. A CricksyDog Juliet és Ted tápcsaládját próbálja ki, a kutya mérete szerint. A Juliet tápok a kistestűeknek, míg a Ted tápok a közepes és nagytestű fajtáknak ideálisak a tápszemcse méretet illetően. Nem tartalmaznak semmiféle mesterséges ízfokozót, vagy felesleges adalékanyagot, így mostantól nyugodt lehet kedvence táplálását illetően.

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté


Tisztelt Doktor Úr!

Két kis termetű kutyusom van, bárányos száraz, ill. hypoallergén bárányos nedves tápot is kapnak. Bővíthetem (variálhatom) étkezésüket Cricksy-s más száraz, ill. nedves táppal vagy mindig csak egy fajta száraz, ill. nedves tápot kapjanak?

Köszönöm válaszát!


Kedves Gazdi!

Amennyiben kedvence nem allergiás hajlamú, úgy nyugodtan váltogathatja az ízeket. Ugyanakkor, ha kicsit is felmerül az eleség allergia lehetősége az egyes állati fehérjékkel szemben, akkor jobb az óvatosság, és csakis azt adni kedvencének, ami biztosan bevált!

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté