Állatorvos válaszol: Emberi ételek

Tisztelt Doktor Úr!

12 éves basset hound kutyusom emberi fogyasztásra alkalmas MSM és kollagén tartalmú táplálék kiegészítőt kaphat-e.

Köszönöm


Üdvözlöm!

Sajnos az embernek szánt gyógyászati termékeket nem az állatok emésztésére optimalizálják, és olykor beletesznek olyan anyagokat is, ami a kutya emésztésének nem tesz jót. Amennyiben az MSM és kollagén nem megfelelő arányban van jelen vagy eltér a felszívódása az ideálistól, az hasmenést válthat ki a kutyánál. Étel allergiák szempontjából is mindenképpen a kutyák számára gyártott termékeket javaslom. Twinky ízületvédő tablettánk zöldkagyló kivonattal eleget tesz kutyája igényeinek, nem csak biztonságos, de egészséges is.

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté


Tisztelt Doktor úr!

Udvarunkban található néhány gyümölcsfa (cseresznye, kajszi, szilva, vérszilva), melyeknek földre lepotyogó terméseit kutyánk előszeretettel eszegeti fel. Mennyire kell ennek egészségügyi következményei miatt tartanunk? Elsősorban amiatt aggódunk, hogy a magokat is el szokta ropogtatni.

Köszönettel: Bettina


Kedves Bettina!

Ez egy igazán izgalmas kérdés, és nagy öröm, hogy eszébe jutott rákérdezni, mert erről meg szoktak feledkezni a gazdik! Abszolút rossz, hogy megeszi ezeket. Míg ezen gyümölcsfák fái, és gallyai ártalmatlan rágcsabotok lehetnek (feltéve, ha a szilánkokat nem nyeli le az állat), addig a magok rengeteg gondot tudnak okozni. A csonthéjasok magjaiból káros cianidok szívódnak fel, a szilánkjaik pedig irritálhatják a beleket, míg az egészben lenyelt magok bélelzáródást is okozhatnak.

Ráadásul az utóbbi években a gyümölcsfák erősen terheltek lehetnek moníliával, így az összeszáradt, penészes és így a földre hullott termések rágcsálása is igen veszélyes, mivel nem ritka, hogy idegrendszeri tüneteket, epilepszia szerű görcsrohamokat váltanak ki a kutyáknál. A fentiek persze ritkán történnek meg, de nem érdemes ezzel hazardírozni. Jómagam kertészeti hálót szereltettem az eperfánk alá, hogy 2 falánk labradorunk, Füge és Bodza ne tudjanak mindennap “berúgni” a több kilónyi lehullott, és a földön szinte azonnal megerjedő gyümölcstől.

Fontos tudni, ha megtörténik bármelyik fent nevezett probléma, akkor is az esetek döntő többségében orvosolható: Ha a magevés után hányás, vagy remegés, görcsroham jelentkezik, akkor mindenképpen szükséges egy állatorvosi vizsgálat, ami kitér a belek megfelelő ürülésére, de javasolt kizárni a penésztoxinok okozta mérgezés lehetőségét is. A káros szokásokról való leszoktatáshoz egyébként javaslom, hogy kérje ki kutyaoktatók tanácsát is.

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté