Állatorvos válaszol: Elhízás

Kedves Doktor Úr

Van egy 5 éves lány ivartalan yorkiem. Hipoallergén lazacos táppal etetem reggelente, este rovarfehérjéset kap (30-30 g). A kutyus kb 4,5 kg de mivel pici testű, így nem nádszálvékony. Kövérnek sem mondanám (még), de nekem kicsit túlsúlyosnak tűnik.

Aggódom, hogy a lazacos tápban túl sok a zsír. Etessem mással, vagy több testmozgást javasol? Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel,
Emese


Kedves Emese!

Az ivartalanított kedvenceknek valóban több testmozgásra van szüksége ahhoz, hogy ideális test kondíciót tudjunk fenntartani, így mindenképpen jó ötletnek tartom a több mozgást, ha tudja ezt biztosítani neki. Arra viszont kérem vigyázzon, hogy egy túlsúlyos kutyusnál csak fokozatosan szabad növelni a játék és séták menyiségét, nehogy túlterheljük a térdízületeket!

Nagyszerű lenne, ha a mozgás mellett bevezetne egy enyhe diétát is: 10%-kal kevesebb étel a kutyusnak 1 hónapig, majd ekkor elbírálni, hogy áll a helyzet. Amennyiben egy szép kis enyhén-ívelt “homokóra” alakot lát felülnézetből, akkor valószínűleg jó úton jár. Ha még mindig túlsúlyosnak ítéli, akkor ismét vegyen vissza 10%-ot (a már lecsökkentett adaghoz képest) és ismét 1 hónapig etesse így az állatot. Ezeket egyszerre bevetve pár hónapon belül jó eredményre számíthat. Ha mégis elakadna, nyugodtan írjon nekünk a diétát követően is, hogy hogy áll a helyzet!

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté

Kedves Doktorúr!

Van egy 11 éves cavalier king charles sp.kutyusom kasztrált. Jó erőben van talán kicsit túlsúlyos is…… közepes termetű kb15 kg. Reggel 3 marok szárazat kap este 2 db tasakos PEDIGREE szószós ételt. Sajnos keveset mozog….kertes házban élünk….de engem baleset ért….egyenlőre nem tudom sétáltatni. Talán fogynia kellene,???? A másik problémánk hogy nagyon erős szájszaga van….fogai erősen fogkövesek…Mi a teendőm,??? Kérem szíveskedjen tanácsot adni ….szeretném ha kicsi kutyám még sokáig itt lenne velem….86 éves vagyok ….mi ketten élünk együtt.

Tisztelettel Kovácsné N.Veronika és a Mikey kutya.


Kedves Veronika!

A fajta standard maximális elfogadott testsúlya Cavalier King Charles spániel kanok esetén 8 kg. Kutyája jó eséllyel annyira túlsúlyos, mintha egy 80 kg-os ideális testsúlyú férfi 150 kg-ot nyomna. Remélem, hogy Mikey mégsem fajtatiszta Cavalier King Charles spániel, vagy esetleg mégsem 15 kg, ugyanis egy ilyen szintű elhízás nagyon káros lenne az egészségére nézve!

Mihamarabb állatorvosi segítség lenne szükséges a fogak állapota miatt. Mivel a fogászati problémákat, fogkövességet stb. altatásban látják el az állatorvosok, ezért nem ártana növelni a kutya biztonságát azzal, hogy elkezdi őt lefogyasztani (a túlsúly ugyanis növeli az altatási kockázatot). 10%-ot tessék megvonni tőle és ezt tartsa szigorúan 1 hónapig, majd ismét 10 % megvonás egy hónapon át, egészen addig, míg be nem áll az ideális testsúly.

A pontos ideális testsúlyt állatorvos tudja személyesen megállapítani, illetve becsülni. Amennyiben kedvence nem akarna lefogyni ettől sem, akkor a dolog mögött sajnos pajzsmirigy probléma is állhat. A Pedigree szószos termékeket nem javaslom, helyette inkább CricksyDog konzervekkel etesse kedvencét, amivel a lefogyasztás is könnyebben fog menni.

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté