Állatorvos válaszol: Barf

Üdvözlöm!

Mi most váltunk nyers etetésről a tápra, elsősorban időtakarékossági gondok, nem tudom már kitalálni miért nyalja a lábát folyton kérdéskör, plusz az állandó bűzmirigy gondok és nem el hanyagolható anyagiak miatt is. 3 napja kapja a tápot vegyesen a nyerssel, de mára hasmenése lett és hányt is. Első körben a tápra gondolok, hogy az okozza a gondot, bár a hányás kétségeket kelt bennem ezt a gyanút illetőleg, de mégis csak megkérdezem, hogy okozhat gondot a tápra való átállás? Hipoallergén bárányos tápot adtam neki. Az állandó nyalakodás, allergia gyanú miatt mindenképpen hipoallergéntáppal szeretnék etetni.

Köszönöm válaszát.
Üdv. : F. Dóra


Kedves Dóra!

A nyersetetést követően az első feladat egy alapos féreghajtás lenne, mielőtt bármire is váltunk. A bélrendszer számára a hirtelen tápváltás egy igen jelentős stresszor. Nem tudom, Ön hány nap alatt váltott de javasolom, hogy 2 naponta 25%-ot keverjen csak be az új eleségből a régihez, tehát 1-2. nap 25% az új táp, 3.-4. nap már a fele és így tovább, így a 7. napra cserélődik le teljesen az étrend. Érzékeny gyomrú kutyusoknál én mindig ezt alkalmazom és jelentősen lecsökkenti az átállások körüli emésztési zavarokat, hányás-hasmenés lehetőségét. Viszont a jelenlegi helyzetben a leírtak alapján az Ön kutyájának felborulhatott a bélflórája. 3 napig fűszermentesen készített nyákosra főtt rizs diétát javasolok és egy jó minőségű kutyás probiotikumot (Synbiotic DC, Fortiflora, Florentero), már ami a hasmenést illeti. Ezután fokozatosan álljon át valamelyik hipoallergén tápunkra.

Viszont a hányás tipikusan olyan panasz, amivel 1-2 napnál nem illik többet várni, nem szűnő hányás / öklendezés esetén mindenképpen keresse fel állatorvosát, ugyanis a bélflóra eltolódáson kívül számos egyéb más ok is állhat a háttérben, amiket nem biztos hogy önmagában az etetéssel rendezni tudunk!

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté
Tisztelt Doktor Úr!

Van egy 13 éves west highland white terrierem. Tavaly novemberig barfoztunk, azonban visszatértünk a tápra. Azóta tiszta kiütés a kutya. Már a westie fajtamentőktől kértem segítséget, mivel ők folyton allergiás westiekkel találkoznak. Ők az élesztő mentes tápokat javasolták ( Acana rózsaszín és Purina veteranity), nem vált be. Hiába a hipoallergén táp, csirkementes, élesztőmentes táp. Nincs változás. Van esetleg valami javaslata, hogy mit adjak neki? Vissza kell térjek a barfozásra vele?

Köszönettel:
K.-T. Viktória


Kedves Viktória!

Ami leginkább allergizál, az az állati fehérjeforrás. Ezért mindenképpen azt javasolnám, hogy fokozatosan álljanak át valamelyik Juliet Rovarfehérje Alapú Kutyatápunkra! A rovarfehérje ma a piacon kapható legbiztonságosabb fehérjeforrások egyike. Tartsák a diétát 12 héten át, hogy az allergéneknek legyen ideje kiürülni a kutya szervezetéből. Ha 12 hét után is allergiás tüneteket mutat az állat, akkor elképzelhető, hogy nem csak eleség allergia, hanem úgynevezett környezeti allergiák is állnak a tünetek hátterében. Ez esetben kérem keressen fel egy bőrgyógyász-allergológus kisállatgyógyászt.

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté