Állatorvos válaszol: Allergiák

Jó napot kívánok!

Örvendek , hogy fel tehetem kérdésem a kutyámmal kapcsolatban.
Kérdésem a következő.

Rejtőzhet bármilyen betegség az mögött , hogy kb. mindenre is allergiás? ( Legalább is mi ezt gondoljuk)
Ha csirkés , ha akármilyen szárnyas vagy fűszeres , füstölt bármit adunk 1-2 napra rá a lába kisebesedik és lehull róla a szőr. Sokáig kapott akármit is nem volt gond egyáltalán, kb olyan 3 éve van ez.
12 kg és 6 éve van velünk . Nőstény keverék kutya. Ki van ivartalanítva.

Köszönöm szépen a választ.


Üdvözlöm!

Jól gondolja, emögött ugyanis nagy eséllyel eleség allergia állhat. Embernek szánt fűszerezésű, vagy füstölt ételt egyébként sohase adjon kutyájának, ugyanis főleg 7 éves kor felett (de akár korábban is) hasnyálmirigy gyulladást fog okozni vele.

Ha főzni akar neki, azt megteheti fűszerek nélkül. A kutya valószínűleg az összes szárnyasra érzékeny, emiatt aza lap tápját is javasolt lecserélni hipoallergénre, és ami nagyon fontos, hogy a jutalomfalat is legyen hipoallergén! Érdemes komolyan venni a betegséget, mivel az súlyosbodni szokott a korral. A séták során meg kell gátolni, hogy eldobott csirkés szendvicsbe stb., bármi hasonlóba belekóstolhasson a kutyus. A rokonoknak, vendégeknek is el kell magyarázni, hogy az Önök kedvence semmilyen körülmények között nem kaphat szárnyasokat tartalmazó eleséget.

Figyeljen arra, hogy sajnos a legtöbb emberi és állati ételbe is keverten teszik bele az alapanyagokat, így egy “marhás kutyatáp” tartalmazhat akár csirkét is. Csak olyan gyártót ás táptípust válasszon, ami garantáltan hipoallergén, és állati fehérjeként nem tartalmaz egyetlen molekulányi szárnyashúst sem. Juliet Rovarfehérje Alapú Kutyatápunk Vörös Áfonyával és Yucca-kivonattal, vagy Juliet Hipoallergén lazacos száraz kutyatápunk tökéletesen megfelel a fenti szempontoknak.

Fontos, hogy 12 hétig legalább tartson ki a kutyája szigorú diétáját illetően! Ennyi idő kell ugyanis, hogy a szervezetből kiürüljenek az allergének. Komoly odafigyelést igényel a feladat, de higgye el, ezt a betegséget jobb minél előbb kezelésbe venni, mert romolhat a helyzet! A panaszok fellángolása esetén mindenképpen keresse fel állatorvosát, de addig is bátran kezdje el a diétát a fenti tápok egyikével, hogy megelőzze a nagyobb bajt!

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté


Kutyusunk 6 éves, keverék, 30 kg, közepesen hosszú szőrű, ivartalanított családtag ( a nappaliba bejöhet, mindig mellettünk szeret lenni). A kertben szabadon jár, sétálunk vele erdőn, mezőn. Bőr duzzanat miatt vittük állatorvoshoz: nyalta a combja külső felén lévő 3-4 cm átmérőjű, pogácsa formájú képződményt.

Az orvos szerint allergiás valamilyen porra. Kapott injekciót, és otthonra krémet. Kérdésem: van-e gyógynövény, ami segít abban, h ne ismétlődjön meg az allergiás reakció?

Köszönettel: Némethné


Kedves Némethné!

Az ilyen nagy méretű gyulladásos duzzanatok mögött valóban állhat egy heveny allergiás reakció, de számos más okozat is, pl. rovarcsípés, toklász okozta szúrás és még sorolhatnám. Online nem fogom tudni elbírálni az esetet, de abban biztos vagyok, hogy amennyiben nem múlik az állat panasza és megmarad a duzzanat, akkor javasolt egy citológiai mintavétel belőle, nehogy daganatos háttere legyen a szövetszaporulatnak. Nem igazán tudja megelőzni ezt gyógynövényekkel.

Kedvence betegsége mindenképpen igényli az állatorvos fizikális jelenlétét és az alapos vizsgálatot, ha kell akkor a fent említett citológiai kiegészítéssel, vagy egyéb vizsgálatokkal, hogy a végére járhasson a problémának. Allergiás hajlam esetén viszont mindenképpen hipoallergén étrendet javasolok. Rovarfehérjés tápjaink biztonságos tápanyagforrást biztosítanak kedvencének.

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté


Kedves Doki!

A kutyám labrador keverék. A mama labrador. Allergiás pollenekre és ételekre. Sikerült a nyersetetéssel jobbá tenni az életét. Nem hullik a szőre, jó a széklete. A fű evés nem múlt el. Mit csináljak? Hagyjam vagy adni kell neki vmi. vitamint?

Nyers kajákkal gondolkodtok foglalkozni? A száraz kaják sajnos nekünk nem jött be.

Üdvözlettel:
B. Katalin


Kedves Katalin!

Valószínűleg rosthiányos és vitaminhiányos a kutya. Twinky immunerősítőnk segít a vitaminpótlásban, míg a rostpótlást útifű maghéjpor segítségével tudná megoldani. Esetleg édesburgonya, sárgarépa (amiket mi is teszünk tápjainkba), vagy brokkoli szerepelhet még a menüben, natúran megfőzve.

Jelenleg nem tervezzük nyers alapanyagok forgalmazását. Kérem, hogy nyersetetés esetén figyeljen kutyája rendszeres, akár havonta történő féreghajtására! Figyeljen arra is, hogy a nyári hónapokban a nyers alapanyagok extrém gyorsan megromolhatnak, amik elfogyasztva betegségekhez vezethetnek.

Javasolt egy kutyáknak kifejlesztett probiotikum adása is. Kerülje a színhús etetést önmagában, ez ugyanis hosszútávon egészségkárosító. Összességében az elmondása alapján a Ted hipoallergén rovarfehérjés kutyatápunk mangóval és spirulinával alkalmas lehet kedvencének és lefedik a biológiai igényeit, így érdemes lenne kipróbálnia.

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté


Yorki kutyám állandóan vakarózik! Bolhája nincsen! Hypoallergén csirke és glutén mentes tápot kap! Kipróbáltam sokféle szert( humac stb.) Semmi hatás. Nagyon sajnálom szegényt! Kérem segítsen, adjon tanácsot!!! Tisztelettel egy szomorú kutyagazdi!


Kedves Gazdi!

Minden kutya lehet bolhás, amennyiben nem védi bolha ellen az állatot. Az, hogy Ön nem lát bolhát nem egyenlő azzal, hogy nincsenek is ott, ugyanis mesterien rejtőzködhetnek. Ugyanakkor, ha pl Vectra 3D / Bravecto termék / Nexgard termék / Advantix / Advocate / Moxiclear / Foresto stb. vagy más állatorvosi minőségű termékkel védi kedvencét a bolhák ellen, akkor nagy eséllyel kijelenthető, hogy valóban mentes ezektől a vérszívó parazitáktól. Ha valamilyen egyéb, kétes hatékonyságú készítménnyel védi bolhák ellen az állatot, akkor javaslom, hogy cserélje azt le valamelyikre az előbbi listából.

De léteznek a bolhanyálon kívül más környezeti allergének is, pl. pollenek, penészspórák és háziporatka, melyek szintén ilyen bőrtüneteket okozhatnak. Állatorvosi vizsgálatot javasolok és vérvételt környezeti allergén panelre, mely körülbelül nagyságrendileg 100.000 Ft körül mozog. Igazoltan allergiás eredmény esetén a leletekhez igazodva készíthető egy úgynevezett hiposzenzibilizáló oldat, mely csillapíthatja kedvence túlműködő, allergiás immunrendszerét. Az oldat elkészítése és állatorvosi beadása további költséggel jár. Amennyiben ez anyagilag nem járható út, akkor kérhet Cytopoint injekciós kezelést, vagy az Apoquel gyógyszert is, amik egy Yorkie súlyú kutya esetén még a megfizethetőbb árkategóriába tartoznak.

A kritikus hónapokban olykor prednisolon szteroiddal is ki kell egészíteni az Apoquel kezelést. Utóbbi elég hatásos szokott lenni, de allergia panel vizsgálat nélkül lehet, hogy sohasem fogjuk megtudni, mire allergiás az állat, így el sem tudjuk kerülni az allergént. Az eset bonyolultnak hangzik, és minden allergén számíthat a gyógyulást illetően, ezért mindenképpen a hipoallergén diéta folytatása szükséges. Kiváló és biztonságos hipoallergén megoldásként Juliet Rovarfehérje Alapú Kutyatápunkat javaslom, különösen abban az esetben, ha korábban még nem kapott rovarfehérje alapú tápokat kedvence.

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté